Cine va „muta” Sala Polivalentă din Moara de Vânt cu 345 de metri mai departe de SRU? Două firme își dispută contractul

miercuri, 01 mai 2024, 03:00
2 MIN
 Cine va „muta” Sala Polivalentă din Moara de Vânt cu 345 de metri mai departe de SRU? Două firme își dispută contractul

Două firme s-au înscris la licitația pentru revizuirea proiectului privind construirea Sălii Polivalente. Proiectantul inițial al documentației are un concurent, tot o firmă ieșeană, pentru contractul cu o valoare de circa jumătate de milion de lei.

Compania Sigm-Home Projects SRL a încasat 1,7 milioane lei pentru realizarea proiectului, în baza unui contract semnat în anul 2019. Cum Primăria nu a reușit să găsească finanțare pentru derularea investiției, între timp au apărut modificări atât tehnice, cât și legislative care trebuie aduse la proiect. Sigm-Home este unul dintre ofertanții la licitația de revizuire.

Proiectantul are ca terț susținător firma Mihul și doi subcontractați: Iulius Energy și Beta Star, toate companiile fiind din Iași. Celălalt competitor la procedură este firma GRS-Project Global, cu un subcontractant (Maroco Systems), societăți, de asemenea, locale.

Revizuirea proiectului a fost inițiată în condițiile în care, în februarie 2024, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiției estimată la circa 100 milioane euro. Teoretic, după acest moment, ar fi trebuit să urmeze lansarea licitației de execuției, având în vedere angajamentul guvernului de a finanța proiectul prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (CNI).

În schimb, în prezent, Primăria are termen 15 august pentru stabilirea câștigătorului la licitația de revizuire. Odată semnat un contract, documentația trebuie predată în 30 de zile, iar indicatorii tehnici și economici vor suferi, în mod evident, ajustări.

Potrivit caietului de sarcini, revizuirea este necesară în urma mai multor modificări survenite de la momentul elaborării documentației inițiale. Principalul motiv constă în realizarea de către Ministerul Sănătății a unui studiu de coexistență în cazul Sălii Polivalente și a Spitalului Regional de Urgență (SRU), ambele obiective propuse pentru construire în zona Moara de Vânt. Acest studiu a determinat mutarea primului obiectiv menționat la o distanță minimă de 345 metri de SRU.

Mutarea determină realizarea unui nou studiu geotehnic în cazul Sălii Polivalente și, în același timp, trebuie respectate anumite condiții impuse de Inspectoratului pentru Situații de Urgență și alte rapoarte sau avize întocmite pentru amplasamentul inițial.

Comentarii